Boni de Musical

We moeten onze Helden eren. Helaas durven we al eens iemand te vergeten in onze Vaderlandse geschiedenis. Boni is zo iemand. De geschiedenis van de Surinaamse slavernij is geen verhaal van lijdzame onderwerping maar kent juist een geschiedenis van zwaar verzet. Daarin loopt Boni voorop.

De musical ‘Boni’ verhaalt de moedige en heldhaftige strijd tegen de slavernij in de 18e eeuw. Rond 1730 werd Boni in het oerwoud geboren. Zijn vader was een Nederlandse plantage-eigenaar, zijn moeder was hoogzwanger gevlucht. Boni groeit op in de binnenlanden van Suriname en ontpopt zich tot de leider in een lange en verbitterde strijd tegen het Nederlands regime. Diep verscholen in de jungle groeit een mythisch dorp: fort Buku. En dankzij hogere geesten weet Boni zich samen met zijn strijders bijna onaantastbaar, onsterfelijk en onvindbaar te maken. Samen met zijn medestanders Jolicoeur en Baron vormen deze 3 matties een heftige bedreiging. Alleen verraad kan hun krachten breken. Helaas wordt Boni gepakt en gedood. Of niet? Nog lange jaren boezemt hij zijn tegenstanders schrik in met zijn geestdrift en visionaire blik.

Boni, de musical is een op waarheid gebaseerd spectaculair verhaal, eigentijds-muzikaal op het podium gebracht. Met een twintigtal acteurs, dansers en muzikanten op een podium wordt een wervelend spektakel gebracht. Laten we samen de geschiedenis induiken en trots verspreiden.

Het Zuidelijk Toneel bracht met Verzwegen Geschiedenis: Hier zijn we Koningen al een eerste grote zaal productie op de planken waarin onvertelde verhalen uit de wereldgeschiedenis aan bod komen. Om tegenwicht te bieden aan de witte overwinnaarsblik van waaruit de geschiedenisboeken zijn geschreven. Het verzwijgen leidt tot het verzwijgen van hele groepen mensen in onze maatschappij.

Samen met Twenty8 Productions en George Visser Productions schalen we op naar een breder en groter publiek.